מה הופך דגנים מלאים לבריאים?
דגנים מלאים נחשבים בריאים מכיוון שהם מכילים את כל חלקי הדגן, כולל הסובין, הנבט והאנדוספרם. המשמעות היא שהם עמוסים בחומרים מזינים חיוניים כמו סיבים, חלבונים וויטמינים, שיכולים לסייע בהורדת הסיכון למחלות כרוניות כמו מחלות לב, סוכרת וסוגים מסוימים של סרטן.
אחד היתרונות העיקריים של דגנים מלאים הוא תכולת הסיבים הגבוהה שלהם. סיבים חיוניים למערכת עיכול בריאה ויכולים לסייע בוויסות רמות הסוכר בדם והורדת רמות הכולסטרול. דגנים מלאים הם גם מקור טוב לחלבון, כאשר סוגים מסוימים מכילים עד 15% חלבון. זה הופך אותם למזון אידיאלי עבור צמחונים וטבעונים שעשויים להיאבק כדי לקבל מספיק חלבון בתזונה שלהם.
בנוסף לסיבים וחלבונים, הדגנים המלאים מכילים מגוון ויטמינים ומינרלים. לדוגמה, חיטה מלאה היא מקור טוב לויטמינים מקבוצת B, בעוד שאורז חום עשיר במגנזיום. ויטמינים ומינרלים אחרים המצויים בדגנים מלאים כוללים ויטמין E, ברזל ואבץ.
סוגי דגנים מלאים
ישנם סוגים רבים ושונים של דגנים מלאים, כל אחד עם הטעם והמרקם הייחודיים שלו. חלק מהסוגים הפופולריים ביותר של דגנים מלאים כוללים:
חיטה מלאה
חיטה מלאה היא אחד הדגנים המלאים הנפוצים ביותר. זה זמין במגוון צורות, כולל לחם, פסטה וקמח. חיטה מלאה היא מקור טוב לסיבים, חלבון וויטמיני B.
אורז חום
אורז חום הוא עוד דגן מלא פופולרי. זהו מקור טוב למגנזיום ומכיל יותר סיבים מאשר אורז לבן. אורז חום יכול לשמש במגוון מנות, כולל מוקפצים, סלטים ותבשילים.
קינואה
קינואה היא דגן מלא ללא גלוטן עשיר בחלבון. יש לו טעם אגוזי ומרקם מעט פריך. ניתן להשתמש בקינואה במגוון מנות, כולל סלטים, מרקים ומוקפצים.
שיבולת שועל
שיבולת שועל היא מזון פופולרי לארוחת בוקר וניתן להשתמש בה גם במגוון מנות אחרות. הם מקור טוב לסיבים וחלבונים ויכולים לסייע בוויסות רמות הסוכר בדם. ניתן להשתמש בשיבולת שועל להכנת שיבולת שועל, גרנולה ואפילו עוגיות.
בקושי
שעורה היא דגן מלא רב תכליתי שניתן להשתמש בו במגוון מאכלים. הוא מקור טוב לסיבים ומכיל ויטמינים ומינרלים כמו סלניום ונחושת. שעורה יכולה לשמש במרקים, תבשילים וסלטים.
עובדות תזונת דגנים מלאים
בנוסף להיותם עשיר בסיבים וחלבונים, דגנים מלאים הם גם דלים בשומן ובקלוריות. הם גם מקור טוב לפחמימות מורכבות, שיכולות לספק מקור יציב של אנרגיה לאורך כל היום.
להלן כמה עובדות תזונה עבור כמה מהדגנים המלאים הפופולריים ביותר:
חיטה מלאה
- 1 כוס קמח מלא מכיל 407 קלוריות - 1 כוס קמח מלא מכיל 16 גרם חלבון ו- 12 גרם סיבים
אורז חום
- כוס אורז חום מבושל מכילה 216 קלוריות - כוס אורז חום מבושל מכילה 5 גרם חלבון ו-4 גרם סיבים
קינואה
- 1 כוס קינואה מבושלת מכילה 222 קלוריות - 1 כוס קינואה מבושלת מכילה 8 גרם חלבון ו- 5 גרם סיבים
שיבולת שועל
- כוס שיבולת שועל מבושלת מכילה 166 קלוריות - כוס שיבולת שועל מבושלת מכילה 6 גרם חלבון ו-4 גרם סיבים
בקושי
- כוס שעורה מבושלת מכילה 193 קלוריות - כוס שעורה מבושלת מכילה 4 גרם חלבון ו-6 גרם סיבים
סיכום
שילוב של דגנים מלאים בתזונה שלך היא דרך פשוטה ויעילה להגביר את הבריאות והרווחה הכללית שלך. דגנים מלאים עמוסים בחומרים מזינים חיוניים כמו סיבים, חלבונים וויטמינים, שיכולים לסייע בהורדת הסיכון למחלות כרוניות כמו מחלות לב, סוכרת וסוגים מסוימים של סרטן. עם כל כך הרבה סוגים שונים של דגנים מלאים לבחירה, יש אינסוף דרכים ליהנות מהיתרונות של דגנים מלאים. אז למה לא לעבור לדגנים מלאים ולהתחיל לקצור את הפירות עוד היום?